BRESKVA

sadnice breskva

Breskva (Prunus persica), vodi poreklo iz porodice ruže (Rosaceae). Svoje poreklo vodi iz Kine, ali se jako brzo širila na zapad kroz Aziju u mediteranske zemlje, a kasnije i u druge delove Evrope.

Drvo breskve je male do srednje veličine i retko dostižu visinu do 6,5 metara. U voćnjacima obično dostižu visinu 3-4 metra. Listovi su sjajni zeleni, u obliku koplje i dugo oštri; obično imaju žlezde u svojim bazama koje luče tečnost kako bi privukle mrave i druge insekte. Cveće, koje se nosi u osovama listova, uređeno je pojedinačno ili u grupama od dva do tri i ima pet latica, obično ružičaste, ali povremeno i bele boje.

Plod je crveno žute boje. Meso ploda je žute boje i posebno bogato vitaminom A. Meso može biti belo, žuto ili crveno. Ukrrštanjem i kultivacijom breskvi proizveden je veliki broj sorti koji se razlikuju po boji, sočnosti, veličini i sl.

U našem Rasadniku imamo bogatu ponudu sadnica breskve, neke od njih su:

Red Haven, Cardinal, Cresthaven, Spring Time i druge.

U tabeli Vam predstavljamo bliže karakteristike ovih sorti breskve prema poreklu, vremenu zrenja, boji, veličini ploda, ukusu.

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkusOprašivanje
Red Heven  (Red Haven)
sadnice breskva
SADkrajem julaJarko je crvene bojePlod je srednje krupan do krupan.Meso ploda je čvrsto i slatko, žute boje i odlične arome i kvalitetaSamooplodna sorta
Kardinal  (Cardinal)
SADsredinom julaKardinalna ima pokožicu koja je žuta u bazi i pokrivena crvenim isprekidanim prugama na celom voću.Plod je srednje krupan do krupan.Meso ploda je žućkaste boje sa crvenim vlaknima, sa prijatnim mirisom i ukusom.Samooplodna sorta
Krestheven (Cresthaven)
SADKraj jula – početak avgustazlatno-žute bojePlod je okrugao i krupanIma čvrsto meso, crvene boje oko koštice i lako se odvaja od košticeSamooplodna je sorta
Spring Tajm  (Spring Time)

Kanadapolovinom junaOsnovna boja pokožice je beličasto zelenkasta, a dopunska intenzivno crvena,Plod je veoma krupanMeso ploda je bele boje i dobre aromeSamooplodna je sorta

Ukoliko imate dilemu za koju sortu breskve da se odlučite, mi smmo tu da Vam pomognemo!

Još par reči o breskvi

Sadnice breskve spada u grupu voćnih stabala  breskkoji nemaju dugu vek, u zavisnosti od njihove otpornosti na bolesti, štetočine i zimsko oštećenje. U nekim regijama voćnjaci se ponovo sade nakon 8 do 10 godina, dok u drugim zemljama stabla mogu proizvesti zadovoljavajuće količine od 20 do 25 godina ili više.

Breskve su, uprkos kraćem veku, uglavnom dobre rodnosti i uspevaju na različitim tipovima tla, ali uopšte najbolje rastu na dobro isušenim peskovitim ili šljunkovitim zemljištima. Na većini tla breskva dobro reaguje na đubrenje ili đubriva bogata azotom, bez čega se ne može ostvariti zadovoljavajući rast i prinos. Drveće se obično obrezuju godišnje kako bi se sprečio visok rast.

Razvijene su hiljade sorti breskve. Žute boje, kao što su Elberta, Redhaven i Halford, preferiraju se u Severnoj Americi, dok su i žute i bele fleshed vrste popularne u Evropi. Širom sveta, breskva je cenjeno voće, a Kina, Italija, Španija i Sjedinjene Države su glavni proizvođači.

Posadite svoje breskve kako biste uživali u slatkim, domaćim plodovima!

 Savršene su za konzerviranje i zamrzavanje, ili pravljenje pita i kolača.