DUNJA

dunja

Ako tražite ukrasno, cvetno drvo ili grmlje koje proizvodi mirisno voće i izgleda dobro tokom cele godine, uzmite u obzir sadnice dunje.

Dunja se gaji od davnina. Smatrala se znakom sreće, ljubavi i plodnosti. Tokom godina se koristi u marmeladama, želeima i slatkišima i sada se takođe traži za paste i druge kulinarske namirnice. To je vredan ukras voćnog vrta jer se lako održava i divno miriše.

U našem Rasadniku imamo ponudu domaćih sorti.

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkusOprašivanje
Vranjska
sadnica vranjska dunja
Domaća sortaOktobarZlatnožute bojePlodovi su srednje krupniMeso je bledožuto, slatko, blagog nakislog ukusa.Samooplodna sorta.
Leskovačka
sadnica leskovacka dunja
Domaća sortaSredinom oktobraSvetložuta, jarko žutaPlodovi su srednje krupniMeso ploda je sočnog, kiseloslatkog i aromatičnog ukusa.Oprašuje je Vranjska dunja.

Ako imate nedoumica oko izbora sorti, stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Par reči o dunji…

Dunja cveta krajem proleća, a plodove daje u jesen. Sadnice počinju da proizvode voće kada drvo dostigne 4-6 godina.

Dunje variraju u obliku. Mnoge su oblika jabuke, dok druge podsećaju na krušku. Plod dunja će sazreti do savršenstva kada se uzgaja u sunčanim predelima. Treba ga ostaviti na drvetu što je duže moguće, kako bi se razvila aroma i parfem, to znači do kraja oktobra.

Stablo Dunje je malo stablo sa dobrim prirodnim oblikom koja je lako održavati. Oblikajte mlado drvo tako što ćete ukloniti sve osim pet glavnih grana sa nadstrešnice, tako da nećete morati da vršite bilo kakvo teško orezivanje kad je drvo zrelo. Uklonite mrtve, obolele i oštećene grane dok se pojavljuju. Sadnice dunje su otporne na sušu, ali bi trebalo da ih navodnjavate tokom dugotrajnih suvih letnjih dana. U proleće ih đubrite đubrivom sa niskim sadržajem azota.

Zvog svog specifičnog ukusa i arome rado se koriste u kulinarstvu za pite, kompote, sokove, džemove i dr.