Menu Close

JABUČASTO VOĆE

Ako tražite ukrasno, cvetno drvo ili grmlje koje proizvodi mirisno voće i izgleda dobro tokom cele godine, uzmite u obzir sadnice dunje.

Dunja se gaji od davnina. Smatrala se znakom sreće, ljubavi i plodnosti. Tokom godina se koristi u marmeladama, želeima i slatkišima i sada se takođe traži za paste i druge kulinarske namirnice. To je vredan ukras voćnog vrta jer se lako održava i divno miriše.

Plod je sitan do srednje krupan, kupastog oblika, veoma ukusan kada ugnjili. Mana mu je što ima puno semenki u plodu, a malo mesa. Stablo je bujno, otporna na mraz i sušu. Samooplodna je sorta sadnica mušmule. Može se kalemiti na glog, kao i na sejanac dobijen iz semenke mušmule. Ovi kalemovi sa navedenim podlogama dobro podnose sušu.

Stablo je bujno, otporna na mraz i sušu.
Sazreva i bere se u oktobru mesecu.

U ponudi imamo sadnice domaće sorte mušmule, ona je  najzastupljenija na našim prostorima.

PONUDA NAŠEG RASADNIKA

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkusOprašivanje
Vranjska
sadnica vranjska dunja
Domaća sortaoktobarZlatnožute bojePlodovi su srednje krupniMeso je bledožuto, slatko, blagog nakislog ukusa.Samooplodna sorta.
Leskovačka
sadnica dunja leskovačka
Domaća sortaSredinom oktobraSvetložuta, jarko žutaPlodovi su srednje krupniMeso ploda je sočnog, kiseloslatkog i aromatičnog ukusa.Oprašuje je Vranjska dunja.

Par reči o dunji

Dunja cveta krajem proleća, a plodove daje u jesen. Sadnice počinju da proizvode voće kada drvo dostigne 4-6 godina.
Dunje variraju u obliku. Mnoge su oblika jabuke, dok druge podsećaju na krušku. Plod dunja će sazreti do savršenstva kada se uzgaja u sunčanim predelima. Treba ga ostaviti na drvetu što je duže moguće, kako bi se razvila aroma i parfem, to znači do kraja oktobra.

Stablo Dunje je malo stablo sa dobrim prirodnim oblikom koja je lako održavati. Oblikajte mlado drvo tako što ćete ukloniti sve osim pet glavnih grana sa nadstrešnice, tako da nećete morati da vršite bilo kakvo teško orezivanje kad je drvo zrelo. Uklonite mrtve, obolele i oštećene grane dok se pojavljuju. Sadnice dunje su otporne na sušu, ali bi trebalo da ih navodnjavate tokom dugotrajnih suvih letnjih dana. U proleće ih đubrite đubrivom sa niskim sadržajem azota.

Zvog svog specifičnog ukusa i arome rado se koriste u kulinarstvu za pite, kompote, sokove, džemove i dr.