KAJSIJA

Kajsija (lat. Prunus armeniaca) je koštičavo voće, poznata je i pod nazivom marelica.

Poreklom je iz centralnih delova Azije i polako se širila duž puta svile. Za vreme Rimskog carstva je stigla do Evrope i Rimljani su je prošilili širom svog carstva.

Uglavnom raste kao drvo, nisko drvo, koje retko prelazi 6m visine. Cvetovi su prelepi i vrlo je dekorativna u periodu cvetanja, cvetovi su od bele do roze boje. Cveta srednje rano pa postoji opasnost od izmrzavanja usled prolećnih mrazeva. Zato se savetuje sadnja sorti sa kasnijim periodom cvetanja.

Plod je koštunica, podseća na malu breskvu, prečnika 1,5—2,5 cm, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme se nalazi unutar tvrde koštice.

U našem Rasadniku posenu pažnju poklanjamo proizvodnji sadnica kajsija, i to sledećih sorti:

Mađarska najbolja, Novosadska rodna, Novosadska rana, Krupna rana, Roksana, Nju Džersi, Kečkemetska Ruža, Bergeron i mnoge druge.

Mogu biti standardne veličine ili mini sadnice.

U tabeli Vam predstvljamo osnovne karakteristike ovih sorti kajsija:

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkus
Mađarska Najbolja
MađarskaPrva polovina julanarandžaste boje sa crvenim pegicamaPlod je srednje krupan do krupanMeso ploda je narandžasto, čvrsto, sočno i slatko nakiselog ukusa
Novosadska Rodna
SrbijaPrva Polovina julanarandžaste boje a deo okrenut suncu je crvenPlodovi su krupniMeso ploda je narandžasto, sočno i slatko nakiselog ukusa.
Novosadska Rana
SrbijaKrajem julanarandžaste boje sa dosta crvenila.Plod je krupanMeso ploda je sočno, slatko nakiselog ukusa, sočno.
Krupna Rana
Mađarskakrajem juna – početak julazlatno žute boje išaran crvenim pegicama.Plod je veoma krupan,Meso ploda je svetlo žute boje, sočno i slatko kiselkastog ukusa.
Roksana
Avganistankrajem jula i početkom avgustanarandžaste boje, ali sa dosta crvenila po plodu.Plod je srednje krupan, malo je izduženog oblika,Meso ploda je vrlo ukusno, čvrsto i srednje sočno, slatko nakiselog je ukusa i srednje izražene arome.
Nju Džersi
SADKrajem juna – početkom julanarandžasto žute boje pokožice.Plod je krupan, okruglog oblikaMeso ploda je zlatno žute boje, srednje je čvrsto, slatko kiselkasto, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice.
Kečkemetska Ruža
MađarskaKrajem julanarandžasto žute je boje, a sa sunčane strane ima crvenih tačkica.Plod je srednje krupan, okrugaoMeso ploda je žute boje, čvrsto, slatko nakiselog ukusa i prijatne arome i nešto slabije sočno, ali vrlo kvalitetno.
Bergeron
FrancuskaKrajem jula – početkom avgusta.žute boje sa crvenim tačkicama na strani koja je bila izložena suncu.Plodovi su srednje veliki, ovalnog oblikaMeso ploda je srednje čvrsto, narandžaste boje, sočno, slatko nakiselog ukusa

Ukoliko imate nedoumicu koja je sorta kajsija najpogodnija za Vaše uslove, pozovite nas, rado ćemo Vam pomoći da napravite pravi izbor!

Još nešto o kajsiji

Plod kajsije se koristi za konzumaciju u svežem staju ili preradu u sokove, džemove, paste i za sušenje, proizvodnju rakija. Ulje iz semena kajsije se koristi kao lek, ali uz određena ograničenja u količini.

Zahteva malo više pažnje nego druge voćne vrste. Odgovara joj umerena klima. ne bi trebalo saditi sadnice kajsije na sveže iskrčenim voćnjacima jer će tada rezultati biti jako loši.

Kada je u pitanju sađenje kajsija prvo je potrebno obaviti pripremu zemljišta, što bi obuhvatalo uobičajne poslove kada je u pitanju zasnivanje novih voćnjaka. Podrivanje zemljišta, nivelisanje (izravnavanje), uzimanje uzoraka zemljišta da se proveri sastav i pH vrednost (poželjna je vrednost od 7pH). Potom se odradi đubrenje zemljišta i duboko oranje.

Pri sadnji sadnice kajsije je veoma bitno da je razmak između biljaka takav da bude mesta za dosta svetlosti, jer je to bitno za kvalitet plodova prilikom zrenja.

Orezivanje se vrši pre pojave cvetova pa druga rezidba u maju mesecu (tada se prekraćuju mladari duži od 30cm) i to početkom meseca. Treća rezidba je krajem jula i početkom avgusta (30 dana posle završetka berbe).

Za proizvodnju rakije od kajsija, najviše se upotrebljavaju sorte kao što su: Kečkemetska ruža, Madjarska najbolja, Krupna rana, Roksana, Novosadska rodna.