kako-posaditi-sadnice

Kako posaditi sadnice?

sadnja sadnice 0011. Obeležite mesto na koje ćete posaditi svoju sadnicu.
Iskopajte rupu dovoljno široku da u nju stane koren vaše sadnice, ali tako da žile sadnice ne budu savijene. Napravite dovoljno duboku rupu da koren sadnice bude potpuno pokriven. Šira rupa je bolja, ako je moguće, jer će to olakšati sadnici da raste.

U isto vreme, važno je da ne iskopirate rupu previše duboko. Zemlja treba da bude do kalemljenog mesta.

Ako sadite više od jednog drveta, udaljite sadnice na najmanje 45 cm. Kada kupite sadnice, utvrdite koliko će se ono povećati kada bude sazrelo i tako ćete da odredite koliko vam je prostora potrebno između drveća. Uopšte, što više prostora možete da im pružite, to bolje.

sadnja sadnice 0022. U zavisnosti od vrste sadnice koju sadite i od kvaliteta tla, možda ćete želeti da dodate organske hranljive materije u rupu koju ste iskopali pre sadnje.
Proverite sa rasadnikom u vezi sa izmenama tla i onim što predlažu. U nekim slučajevima možda čak i ne morate da menjate tlo jer postojeće tlo sadrži sve potrebne hranljive materije.
Nemojte dodavati kompost i druge hranljive materije osim ako to nije neophodno i utvrđeno ispitivanjem kvaliteta konkretne zemlje.

sadnja sadnice 0033. Svaku sadnicu najpre ponovo pregledajte – da li je sasvim zdrava, odbacite bolesne i oštećene, orežite tamo gde ste možda ranije propustili. Pažljivo stavite svoju voćnu sadnicu u iskopanu rupu. Popunite rupu oko korena zemljom i uverite se da potpuno pokrivate kompletan koren. Stanite unazad i proverite da li sadnica voća stoji vertikalno. Lagano pritisnite tlo.

sadnja sadnice 0044. Zalijte posađenu sadnicu. Kada se zemlja spusti, dodajte još zemlje i ponovo zalijte. Ipak, nemojte da preplavite sadnicu.

5. Zaštitite drvo od životinja. Ako imate neke štetočine u vašem području možda ćete želeti da ogradite sadnice. To možete učiniti žicom ili od drugog sličnog materijala. Zaštitu možete vršiti i obavijanjem stabla mrežicama, a u proleće krečenjem donjeg dela stabla.

Scroll to top