Koristi lešnika

Koristi lešnika za zdravlje

Koristi lešnika za zdravlje

Ko može da odoli lešnicima? Samo gledanje lešnika obloženih čokoladom može poslati bilo kog obožavaoca čokolade u delirijum.

Lešnici, poznati i kao filberi, su blago slatki i ukusni orasi iz porodice Betulaceae. Lešnik je listopadno drvo koje se gaji širom sveta, a najviše u Turskoj, Italiji i SAD-u.

9 Neverovatnih koristi lešnika za zdravlje – prednosti upotrebe lešnika za Vaše zdravlje:

Folna kiselina
Za razliku od većine drugih oraha, lešnik je odličan izvor folata. Usluga od 100 g pruža 113 ug folata, što iznosi 30% dnevno preporučene vrednosti. Folata je veoma korisna za trudnice. Pomaže u prevenciji megaloblastne anemije i neuronskih defekata kod beba.

Vitamin E
100 grama lešnika obezbeđuju 15% dnevno preporučene vrednosti vitamina E. Ulje lešnika je dobro poznati izvor vitamina E. Vitamin E sprečava dezintegraciju crvenih krvnih zrnaca, smanjivši rizik od anemije. Pravilna cirkulacija krvi takođe jača imunološki sistem, prečava groznicu.

Eliminacija kancerogenih ćelija
Veruje se da lešnik eliminiše faktore koji dovode do razvoja kancerogenih ćelija. On definiše zlonamerne ćelije prisutne u organizmu, sprečavajući mogućnost raka. Beta-sitosterol, jedinjenje pronađeno u lešnicima, smanjuje rizik od raka dojke i raka prostate. Nekoliko studija je zaključilo da lešnici sadrže alfa-tokoferol, vrstu vitamina E koja smanjuje rizik od raka bešike za oba pola.

Bolesti srca
Lešnici su bogati nezasićenim mastima koji su izuzetno korisni za srce. Oleinska kiselina u lešniku smanjuje loš holesterol i podiže dobar holesterol u krvi. Redovna potrošnja lešnika smanjuje holesterol za 27%. Studije su takođe otkrile da kada jedemo lešnik smanjujemo oksidaciju lošeg holesterola koji se drži zidova arterija, ometajući krvne sudove. Prema istraživanju, ljudi koji redovno konzumiraju lešnike imaju 50% manji rizik od umiranja zbog srčanog udara. Takođe sadrži magnezijum.

Mišići
Magnezijum igra veoma važnu ulogu u regulisanju količine kalcijuma koji ide u telo i izvan njega. Prava količina kalcijuma podstiče mišićnu kontrakciju i omogućava mišićima da se opuste kada im nije potreban. Ovo sprečava napetost mišića, bolove, spazam, umor i grčeve. Visoki nivoi magnezijuma takođe pomažu u povećanju snage mišića.

Kosti
Lešnici su takođe bogati manganom, mineralom potrebnim za rast i jačinu kostiju. Magnezijum u lešnicima može biti veoma koristan za izgradnju strukture i jačine skeletnog sistema. Povećava mineralnu gustinu kostiju i bori se protiv osteoporoze.

Nervni sistem
Lešnici su bogati vitaminom B6 što omogućava nervnom sistemu da radi pravilno. Lešnici su takođe učinkoviti u sintezi neurotransmitera poput melatonina, serotonina i epinefrina.

Zdravlje digestivnog trakta
Mangan u lešniku deluje kao katalizator u sintezi masnih kiselina i holesterola. Takođe olakšava metabolizam proteina i ugljenih hidrata. Visok sadržaj vlakana u lešnicima promoviše redovno kretanje hrane i otpada u digestivnom traktu. Uravnotežava hemikalije i mikroorganizme neophodne za zdrav probavni sistem. Jelo velike količine vlakana pomaže u regulaciji telesne težine zadržavajući vas sitim duže.

Koža
Vitamin E štiti kožu od štetnih efekata ultraljubičastih zraka, smanjuje rizik od raka kože i tamnih mrlja. Vitamin E je takođe potreban za održavanje integriteta ćelijskih membrana, sprečavajući prerano starenje. Takođe štiti kožu od štetnih slobodnih radikala. Redovna masaža lica pomoću ulja lešnika štiti kožu od suvće i ispucalosti.

Posadite ovo čudesno voće u svojoj bašti! Nabavite sadnice lešnika još danas!

Scroll to top