KRUŠKA

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. Postoji oko hiljadu sorti koje su nastale ukrštanjem pa ih razlikujemo po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja.

Gaje se na plantažama, u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Cvetanje kruške traje 20 dana, od aprila do maja. U tom vremenu pčele ih rado obilaze jer cvetovi daju obilje nektara i polena.

Ponuda našeg Rasadnika

U ponudi imamo veliki broj sorti krupke poput:

Viljamovka (Williams), Junska Lepotica (Bella di Giugno), Kaluđerka (Poire de Curé), Santa Marija (Santa Maria), Boskova Bočica (Beurré Bosc), Citronka (Kiferova, Limonka), Butira (Rana Moretinijeva), Abate Fetel (Fetelova), Karmen (Carmen) i mnoge druge.

Pored klasičnih sadnica u ponudi imamo i stubaste, mini sadnice.

U tabeli ispod predstavili smo kratak vodič u  odabiru sorte kruške prema vremenu zrenja, boji, veličini ploda i ukusu. Ukoliko imate nedoumica za više informacija stojimo Vam na raspolaganju.

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkus
Viljamovka (Williams)
Engleskakrajem avgustaZelene je boje pokožice koja postaje žuta nakon kasnijeg sazrevanjaPlodovi su vrlo krupniMeso je sitno zrnaste i vrlo fine teksture, žućkasto bele boje, slatko, sočno.
Junska Lepotica
Italijakrajem junažute boje sa dosta crvenilaPlod je sitnijiMeso ploda je žuto, umereno sočno, slatko i aromatično.
Kaluđerka (Poire de Curé)
Francuskasredinom oktobražuto zelene boje prskane braon prevlakomPlod je krupanMeso ploda je sočno, bele boje, izrazito čvrsto, slatko nakiselog ukusa, ali i bez posebne arome.
Santa Marija
santa maria
Engleskasredinom avgustalimun žute boje koja porumeni sa sunčane stranePlod je srednje krupan do krupanMeso ploda je sočno, topivo u ustima, aromatično
Boskova Bočica
boskova bocica
Belgijakrajem septembraBraon bojePlod je veoma krupanMeso ploda je žućkasto bele boje, sočno, slatko, hrskavo i ukusno, vrlo izražene arome.
Citronka
SADsredinom oktobraZeleno žute bojePlod je krupanMeso ploda je bele boje i izuzetno je sočno, aromatično i sa dosta šećera.
Butira (Rana Moretinijeva)
butira
Italijakrajem jula i početkom avgustaZelenkasto žuta sa crvenim prelazimaPlod je srednje krupan do krupanMeso ploda je beličasto, sočno, topivo, slatko nakiselog ukusa i aromatično.
Abate Fetel (Fetelova)
Francuskakrajem avgustazeleno žuta, a u zrenju slamasto žutaPlod je srednje krupan do krupanMeso ploda je sočno i ukusno.
Karmen
carmen
Italijasredinom avgustaintenzivno crvene bojePlodovi su krupniMeso ploda je izuzetno aromatično

Plodovi krušaka su prepuni minerala: kalijuma, bakra, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i brojnih mikroelemenata. Bogati su vitaminima, K, A i C,  kao i većinom vitamina iz grupe B i D. Sadrže antioksidans- procijanidin koji pomaže kod ukočenosti u srčanom tkivu i olakšava srcu da pumpa krv u celo telo. Takođe, snižava LDL loš holesterol, a povećava HDL dobar holesterol.
U kori kruške nalazi se kvercetin – antioksidans koji smanjuje upale, kao i rizik od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i holesterol.

Jeste li znali da…

  • Najveći svetski proizvođači krušaka su Italija, Holandija, Španija i Azija.
  • Najveći svetski uvoznik krušaka su Rusija i Švajcarska.
  • Kruške poboljšavaju rad probave i creva, a to je veoma bitno za čuvanje linije.