LEŠNIK

sadnice lesnik

Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i njegovo uzgajanje datira još iz perioda starih Rimljana. Veruje se da vodi poreklo iz Male Azije.

Uspeva na plodnim i rastresitim područjima. Lešnik raste u obliku grma, ima listove koji su zaobljeni i duguljasti. Cvetovi se javljaju pre listova i mogu biti muški i ženski. Plodovi se grupišu u grozdove  i imaju omotač koji je smeđe boje i jezgro.

U našem Rasadniku možete naći bogatu i kvalitetnu ponudu sadnica lešnika sorte

Tonda Đentile, Istarski dugi, Rimski, Ludolf i druge sorte.

Predstavljamo vam osnovne karakteristike ovih sorti lešnika:

Sorta
PorekloZrenjeVeličinaUkusOprašivanje
Tonda Đentile
sadnica tonda djentile
Italijakrajem avgustaPlod je srednje veličine, loptastog oblika. U grozdu se nalaze najčešće 3 do 5 plodova.Veoma je rodna sorta.Dobro ga oprašuju Cosford, Nocchione, Daviana.
Istarski Dugi
sadnice istarski dugi
Hrvatskapočetkom septembraPlod je krupan, izduženog oblika. U grupi (grozdu) se nalaze prosečno 3 do 5 plodovaJezgro je žućkastobelo i ukusno. Obilno rađa.Dobro ga oprašuju Halski Džin, Rimski i Ludolf
Rimski
sadnice rimski
Italijakrajem avgustaPlod je krupan, loptasto spljoštenoga izgleda. Broj plodova u cvati je 4.Alternativno ili naizmenično rađanje.Dobro ga oprašuju Istarski Dugi, Ludolf i Halski Džin
Ludolf  
sadnica ludolf
Nemačkasredinom avgustaPlod je krupan (oko 3g), okruglasto oblikaJezgro je vrlo ukusno, jake arome. Osrednje rodnosti.Delimično samooplodna sorta

Za sva pitanja i nedoumice stojimo Vam na raspolaganju!

O lešniku…

Jezgro ploda lešnika sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. Vitamini koji su deo B grupe su posebno važni, jer pružaju energiju organizmu, poboljšavaju koncentraciju i pozitivno utiču na celokupni nervni sistem. B6 je vitamin, koji se posebno preporučuje trudnicama, kako bi se sprečila pojava depresivnog stanja posle porođaja.

Lešnik sadrži i vitamine A i E koji su dobri za negu kose i kože, dok je vitamin E izuzetno dobar za krvne sudove i pored toga čuva srce. Pored gore pomenutih vitamina, u jezgru lešnika nalaze se i minerali poput cinka, magnezijuma i kalcijuma, a bogato je i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola. Količina kalijuma koju sadrži, čak je pet posto veća u odnosu na količinu koju sadrže ostala voća. Lešnik je zbog ovog sastava jedan od energetski važnijih namirnica. U Kini se koristi u lečenju potencije.

Ako želimo zasaditi lešnike, prvo je potrebno napraviti rupe prečnika oko 50-70 centimetara i dubine 50 centimetara. Razmak između sadnica u redu mora biti oko 4 metra. Lešnik traži plodno tlo i zato je potrebno pre sadnje dobro posuti rupe organskim ili nekim drugim kvalitetnim đubrivom. Pri odabiru sadnica pripazite na izbor kvalitetnih materijala za sadnju koji imaju dobro razvijeni koren jer od sadnog materijala zavisi i vaš budući voćnjak.

Pre sadnje potrebno je makazama odstraniti sve oštećene delove korena, dok sitno korenje ne prekraćujemo. Sadnice lešnika sade se u sveže iskopanu jamu, u dobro pripremljeno zemljište, tako da kalemljeno mesto bude deset centimetara iznad površine tla. Na koren se stavlja sloj rastresite zemlje koji je potrebno dobro ugaziti te dodati oko 20 kilograma stajskog đubriva i pola kilograma NPK 7:20:30 u sloj iznad korena. Sva se đubriva trebaju prekriti zemljom, a voćku treba dobro zaliti, što većinom nije ni potrebno jer je zemlja dovoljno vlažna, a u jesen su idealni uslovi za sadnju