Lozni kalemovi su naša specijalnost!

lozni kalemovi ili sadnice vinove loze

Lozni Kalemovi - Izbor sorte vinove loze

lozni kalemoviLozni Kalemovi se sve više gaje u našim krajevima zbog proizvodnje grožđa, odnosno vina, pre svega u vinskom turizmu koje je kod nas u usponu.

Vinogradarstvo je nauka koja proučava vinovu lozu, njena biološka svojstva, zahteve prema uslovima sredine i mere (načine) za regulisanje razvitka, porasta i plodonošenja loze u cilju dobijanja što većih prinosa kvalitetnog grožđa.

Gajenje vinove loze se ubraja u najstarije ljudske delatnosti. Odvija se nekoliko hiljada godina u različitim agroekološkim uslovima, što je omogućilo stvaranje blizu 15.000 sorti loznih kalemova. Razvoj vinogradarstva pratila su i podsticala naučna istraživanja. Ispitane su biološke i tehnološke karakteristike sorti. U vinogradarskim područjima na svim kontinentima, na površini od blizu 8 miliona hektara, uspešno se gaji oko 1.500 sorti i loznih podloga. Razrađena je i usavršena tehnologija proizvodnje loznog sadnog materijala, zasnivanja novih vinograda i tehnologija gajenja loze.

Lozni Kalemovi se sade zbog proizvodnje grožđa, a mnogostruke su koristi od proizvodnje grožđa. Groždje se može jesti u svežem stanju ili se od njega proizvodi vino.

Lozni Kalemovi za Vaš vinograd!

Stone Sorte Loznih Kalemova

Lozni Kalemovi - STONE Sorte u Rasadniku Stefanović

> Stone Sorte

Vinske Sorte Loznih Kalemova

Lozni Kalemovi - VINSKE Sorte u Rasadniku Stefanović

> Vinske Sorte

Lozni Kalemovi i Značaj Vinogradarstva

lozni kalemovi su naša sadašnjost, ali i budućnost

Tradicija uzgajanja vinove loze u Srbiji duža je od dva milenijuma. Lozni kalemovi, vinova loza ima tradiciju na našim prostorima koja nikako ne zaostaje za tradicijom Francuske ili Italije, ali su krajnji rezultati neuporedivi.

Lozni kalemovi i proizvodnja vina predstavljaju vrlo opipljiv potencijal Srbije.

Važno bi bilo paralelno raditi na podizanju svesti stručne i opšte javnosti o značaju razvoja vinogradarstva i vinarstva.

Najstarije autentične sorte grožđa kod nas su: Prokupac, Tamjanika, dok su u svetu to Šardone, Sovinjon Blan, Rajnski i ltalijanski rizling, Merlo i Kaberne Sovinjon.

Vinograd mnogo traži, ali mnogo i daje. Puno truda treba da se podigne vinograd, sačeka tri godine do prve prave berbe i prvog vina za probu. Dug je put, ali ko napravi prvi korak zna da će stići do svoga cilja.

Vino je nektar bogova! Nabavite svoj lozni kalem još danas!

Lozni Kalemovi su sve zastupljeniji u zasadima voća u Srbiji zbog koristi koja je višestruka.

Grožđe ima veliku hranjivu, dijetalnu i lekovitu vrednost. U 1 kg grožđa ima oko 700-1200 kalorija, zavisno od sadržaja šećera u njemu.

1 kg grožđa, može dati organizmu oko 30% potrebne dnevne količine kalorija.

Jednom kilogramu grožđa po kaloričnosti odgovara 1190 gr krompira, 1105 gr mleka, 387 gr mesa i 227 gr hleba.

Grožđe sadrži šećer, organske kiseline, mineralne materije (K, Na, Ca, Mg, P, S, Fe, Cu, Mn, Zn, Al, Cl, B, J i dr), niz vitamina (A, B, C, E, P), aromatične materije, taninskematerije i dr.

Manji deo grožđa se troši u svežem stanju, a veći deo služi kao sirovina za proizvodnju vina, grožđanog soka, suvog grožđa, grožđanog meda i drugih prehrambenih proizvoda.

Lozni kalemovi se pretežno (oko 80%) gaje radi dobijanja vina.

U svetu se neprestano povećava potrošnja grožđa u svežem stanju.

Lozni Kalemovi su sve zastupljeniji u zasadima voća u Srbiji zbog koristi koja je višestruka.

Scroll to top