LOZNI KALEMOVI

Vinova loza je iz familije Vitaceae (lozice). Rod obuhvata oko 60 vrsta drvenastih puzavica, od kojih se samo nekoliko uzgaja.

Sortnu vinovu lozu je na teritoriji Srbije prvi put posadio car Prob na Fruškoj Gori i Aureus Mons u okolini Smedereva.

Zahvaljujući reljefu, klimi i zemljištu, u Srbiji je moguće uzgajati više kvalitetnih sorti vinove loze od koji se mogu proizvesti vrhunska vina. Najopasnije bolesti koje značajno utiču na smanjenje prinosa i kvaliteta vinove loze su plamenjača , siva trulež i pepelnica.

Rasadnika Stefanović se prvobitno bavio proizvodnjom loznih kalemova, pa otuda imamo pouzdanu i kvalitetnu ponudu vinskih i stonih sorti loznih kalemova.

VINSKE SORTE

STONE SORTE

Vinske i stone sorte se značajno razlikuju po morfološkim i proizvodnim karakteristikama. Kod vinskih sorti prioritet se daje proizvodnim karakteristikama, a estetski izgled je manje važan, dok je kod stonih na prvom mestu spoljašnji izgled grozda i bobice.

Poželjno je da stone sorte imaju srednje krupne rastresite grozdove, krupne, ovalne ili izdužene bobice ujednačene krupnoće i boje. Takođe se veoma ceni muskatna aroma grožđa. Da bi se na okućnici proizvelo zdravo i kvalitetno stono grožđe, veliku pažnju treba posvetiti pre svega izboru sortimenta.