ORAH

sadnice oraha

Orah ili na latinskom Juglans, pripada rodu biljaka iz porodice Juglandanceae, čija je dvadeset i jedna vrsta rasprostranjena od jugoistočne Evrope do Japana, na istoku, i od Kanade, preko Kalifornije , do Argentine na jugu, na američkom kontinentu. Kod nas, orah se sve vise gaji i to pre svega u dolinama velikih reka, Timočkoj krajini, na Fruškoj gori i Metohiji.

Sadnice Oraha su specifične po tome što nisu veliki probirači zemljišta pa se orah može saditi na svim tipovima zemljišta. Ipak, najbolji rezultati se postižu sadnjom sadnice oraha u dolinama reka.

Zasadi oraha su najmanje zahtevni za održavanje jer nemaju posebne zahteve po pitanju orezivanja i prskanja.

U našoj ponudi imamo kvalitetan odabir sadnica oraha sorti

Domaći sejanac, Šampion, Gajzenhajm, Bugarski Šejnovo i druge srte.

Predstavljam Vam kratak pregled najbitnijih karakterstika ovih sorti oraha:

SortaPorekloZrenjeJezgroVeličinaRodnost
Domaći Sejanac
Srbijapočetkom septembraJezgro je svetle boje.Plod je srednje krupan, ljuska je mekana.dobre i redovne rodnosti
Šampion
Srbijapočetkom septembraJezgro je svetle boje, ukusno i lepo.Plod je krupan, izduženog oblika.dobre i redovne rodnosti
Gajzenhajm
Nemačkapočetkom septembraJezgro je žute boje i jako ukusno.Plod je jako krupan, ovalnog oblika, sjajne i svetle ljuske.dobre i redovne rodnosti
Bugarski Šejnovo
Bugarskapočetkom septembraJezgro je izuzetno dobrog kvaliteta.Plod je srednje krupan, jajastog oblika i ljuska je lako lomljiva.dobre i redovne rodnosti

Ukoliko se odlučite da podignete zasad oraha mi smo Vaši pouzdani saveznici. Za sve dodatne informacije u vezi sadnje oraha stojimo Vam na raspolaganju.

Još par reči o orahu…

Prvi rod sadnice oraha daju najčešće u trećoj godini od sadnje. Pun rod se očekuje tek u dvanaestoj godini što je i najveća mana ovih sadnica, dugo se čeka. Zato i sadnice koje nabavite treba da budu najkvalitetnije jer su greške napravljene u startu nepopravljive.

Jedno stablo bi trebalo da ima prinos do 60kg.

Orah se pre svega gaji zbog jezgra, koje spade u jedan od najboljih izvora omega-tri masnih kiselina, zbog čega snižava nivo holesterola u krvi. On u sebi sadrži vitamin A, B, C i E i spada u jedan od najvažnijih uljano-proteinskih proizvoda (sa sadržajem od oko 60 % masti i 18 % belančevina. Ne manji značaj ima i tehnička vrednost orahovog drveta, koje se dosta koristi u proizvodnji nameštaja. Sekundarnog značaja je korišćenje orahovog ulja u industriji, kao i kora oraha u svrhu farbanja tkanina.

Orah svoju primenu nalazi kao neizostavni sastojak torti i kolača. Koristi se u sirovom ili pečenom stanju, a od njega se prave i orahovo ulje, orahovo mleko i dr.