Sadnice Badema - Bademovo drvo je srednje veličine, uspravno, listopadno drvo koje može porasti do 6 do 7m visine. Lišće je tamno zeleno i ima oblik koji izgleda kao koplje, obično su dužine između 7 i 12 cm. Stablo drveta može porasti do pola metra u prečniku.

Cveta početkom proleća (u periodu od januara do aprila), pre nego što se lišće pojavi, boje cveta variraju od bele do bledo ružičaste boje i ima prečnik oko 5cm, raste pojedinačno ili u parovima. Drvo je veoma podložno mrazu, zbog toga se većina badema gaji u južnim državama SAD (poput Kalifornije) i drugim toplim mestima kao što su Španija, Italija, Tunis, Grčka i Turska.

Sami bademi su zapravo koštunjičavi i izgledaju slično nežnim breskvama. Sadnice Badema daju bademe u trećoj godini nakon sadnje, ali još uvek ne u punom obimu. Nakon oko 6 godina bademovo drvo je zrelo, i može nastaviti proizvodnju badema za narednih više od 50 godina. Kada cvetovi prestanu da cvjetaju, plodovi počinju da se pojavljuju, potrebno je oko 8 meseci da plodovi sazre, trup se razdvoji i badem postane vidljiv. Preko 35% svih bademova u svetu proizvodi se u Sjedinjenim Državama, uglavnom u državi Kaliforniji.

Bademovo drvo se uglavnom gaji na Mediteranu, jer bademovo drvo zahteva puno sunce pri rastu. Sadnice Badema rastu najbolje na vrlo sunčanom području, drvo takođe dobro raste u peščanim zemljištima. Najbolje je izbeći zemljište koje se uglavnom sastoji od gline, jer se Vaše sadnice badema neće dobro razvijati na ovoj vrsti tla. Što se tiče klime, bademovo drvo preferira vruće područje. Bademovo drvo je takođe sposobno da raste u područjima gde nema toliko sunca, ali će prinos badema biti manji.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo...

  • 140% preporučene dnevne količine mangana
  • 75% magnezija
  • 60% bakra
  • 50% fosfora
  • 130% vitamina E
  • 51% riboflavina (B2)

Plod badema se koristi na različite načine, bademi se mogu jesti sirovi, pečeni ili blanširani. Takođe su često mleveni u druge proizvode kao što su bombone, čokolade, kolači. Druge vrste hrane u kojima možete naći bademe su (naravno) bademovo ulje, brašno (kao alternativa pšeničnom brašnu bez glutena), bademov puter, bademovo mleko, muesli, deserti i nougat. Kao što smo ranije pomenuli, badem se takođe može jesti sirov, ljudi jedu sirovi zeleni badem kada badem još ima zelenkastu boju, a unutrašnja školjka još nije postala teška. Posebno u delovima sirovih bademera na Bliskom istoku su veoma popularna grickalica.

Sadnice Badema Markone

Badem Markone - Sadnice BademaSadnice Badema Markone - Ova sorta Badema je poreklom je iz Španije.

Plod joj je srednje krupan, srednje čvrste ljuske, kasno cveta, pa je preporučljiv za gajenje u našim krajevima. Plod je vrlo ukusan. Oblik je između izduženog i okruglog.

Najzastupljenija je sorta sadnice badema kod nas.
Ova sorta je jedna od retkih samooplodnih sorti sadnica badema, što joj je i osnovna prednosti za gajenje.
Sazreva i bere se polovinom do kraja septembra meseca

Sadnice Badema Teksas

Badem Teksas - Sadnice BademaSadnice Badema Teksas - Spada u stare sorte sadnice badema. Poreklom je iz SAD, tačnije Kalifornije.

Badem Teksas je srednje veličine, sa mekšom školjkom. Predivnog izgleda pogotovo kada cveta jer cveta obilno i cvet je bele boje sa ružičastim centrom. Jezgro ove sorte badema je bele boje, krupno, puno, duguljastog oblika i slatkog ukusa.

Sorta je bujna i umerenog prinosa.
Polu samooplodna sorta sadnice badema, ali bolje rađa sa oprašivačem. Oprašivač je npr. Markona.
Sazreva i bere se krajem avgusta meseca.

Sadnice Badema Ferinjez

Badem Ferinjez - Sadnice BademaSadnice Badema Ferinje - Ova sorta Badema je poreklom iz Francuske.

Plod badema Ferinjez je krupan, duguljastog oblika i vrlo kvalitetan.

Nije samooplodna sorta i zato su joj potrebni oprašivači. Oprašivači su joj Texas i Tuono.
Sazreva i bere se u drugoj polovini avgusta meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top