Sadnice Breskve - Breskva, (Prunus persica), stablo voća iz porodice ruže (Rosaceae), raste u toplijim umerenim regionima kako na severu, tako i na južnoj hemisferi.

Verovatno je poreklom iz Kine, a potom se širila na zapad kroz Aziju u mediteranske zemlje, a kasnije i u druge delove Evrope. Vekovima je kultivacija i selekcija novih sort breskve bila uglavnom ograničena na baštine plemstva.

Drvo breskve je male do srednje veličine i retko dostižu visinu do 6,5 metara. U voćnjacima se obično drže između 3 i 4 metra i to rezanjem. Listovi su sjajni zeleni, u obliku koplje i dugo oštri; obično imaju žlezde u svojim bazama koje luče tečnost kako bi privukle mrave i druge insekte. Cvijeće, koje se nosi u osovama listova, uređeno je pojedinačno ili u grupama od dva do tri i ima pet latica, obično ružičaste, ali povremeno i bele boje.

Plod je najčešće crveno žute boje. Meso ploda je žute boje i posebno bogato vitaminom A. Meso može biti belo, žuto ili crveno. Sorte mogu biti tipovi slobodnih vrsta, koji imaju koštice koje se lako odvajaju od zrelog mesa.

Sadnice Breskve, odnosno stabla breskve su relativno kratkotrajna u poređenju sa nekim drugim voćem. U nekim regijama voćnjaci se ponovo sade nakon 8 do 10 godina, dok u drugim zemljama stabla mogu proizvesti zadovoljavajuće količine od 20 do 25 godina ili više, u zavisnosti od njihove otpornosti na bolesti, štetočine i zimsko oštećenje.

Sadnice Breskve dobro rađaju na različitim tipovima tla, ali uopšte najbolje rastu na dobro isušenim peskovitim ili šljunkovitim zemčjištima. Na većini tla breskva dobro reaguje na đubrenje ili đubriva bogata azotom, bez čega se ne može ostvariti zadovoljavajući rast i prinos. Drveće se obično obrezuju godišnje kako bi se sprečilo da postane previše visoko.

Razvijene su hiljade sorti breskve. Žute boje, kao što su Elberta, Redhaven i Halford, preferiraju se u Severnoj Americi, dok su i žute i bele fleshed vrste popularne u Evropi. Širom svijeta, breskva je jedno od najvažnijih od plodova listopadnog drveta, a Kina, Italija, Španija i Sjedinjene Države su glavni proizvođači.

Posadite svoje breskve kako biste uživali u slatkim, domaćim plodovima, ali i uštedeli novac na njihovu kupovinu. Naše sadnice breskve proizvode sjajo drvo koje će već posle nekoliko godina obilno da rodi i bobićete najbolje i najkvalitetnije breskve koje imaju meku kožu i kremasto meso ispunjeno bogatim ukusom. Savršene su za konzerviranje i zamrzavanje, ili pravljenje pita i kolača.

Sveže, domaće breskve su takođe odličan izvor vitamina i minerala. Nećete naći većinu ovih sorti u prodavnicama, i ništa se ne može uporediti sa breskvama koje uberete sa drveta iz vašeg dvorišta. Počnite da berete svoje breskve još sledećeg leta!

Sadnice Breskve Red Heven

Breskva Red Heven - Sadnice BreskveSadnice Breskve Red Heven - (Red Haven) Poreklom je iz SAD.

Raste veoma brzo i brzo vam daju obilje ploda.

Zahteva dosta sunca. Plod je srednje krupan do krupan. Jarko je crvene boje. Meso ploda je čvrsto i slatko, žute boje i odlične arome i kvaliteta. Sjajno, vrhunsko voće je odlično kao svježe ili za konzerviranje i zamrzavanje.

Industrijska standardna sorta breskve već dugi niz godina. Dosledan i dokazan prinos.
Samooplodna je sorta sadnice breskve. Ove breskve se obično zasađuju u parovima tako da mogu da oprašuju jedna drugu.
Sazreva i bere se krajem jula meseca.

Sadnice Breskve Kardinal

Breskva Kardinal - Sadnice BreskveSadnice Breskve Kardinal - (Cardinal) Poreklom je iz SAD, država Džordžija.

Kardinalna breskva ima nisko snažno drvo, a cveta srednje rano i bogato. Voće kardinal breskve je srednje veliko do veliko i okruglo oko 125-130g. Kardinalna ima pokožicu koja je žuta u bazi i pokrivena crvenim isprekidanim prugama na celom voću. Meso ploda je žućkaste boje sa crvenim vlaknima, sa prijatnim mirisom i topi se u ustima.

Breskve su pogodne za svežu potrošnju i preradu u kompotu, džemu itd
Umereno je otporna na zimski mraz.
Sazreva i bere se sredinom jula meseca.

Sadnice Breskve Krestheven

Breskva Krestheven - Sadnice BreskveSadnice Breskve Krestheven - (Cresthaven) Poreklom je iz SAD, Mičigen.

Drvo je čvrsto i cveta kasno da bi izbeglo prolećni mraz. Plod je okrugao i krupan.
Ima čvrsto meso, crvene boje oko koštice i lako se odvaja od koštice. Predivna breskva zlatno-žute boje.
Višenamenska breskva odlična za sveže jelo, kuvanje, konzerviranje, zamrzavanje i sl.

Samooplodna je sorta breskve.
Sazreva i bere se u drugoj polovini jula i početkom avgusta meseca.

Sadnice Breskve Spring Tajm

Breskva Springtajm - Sadnice BreskveSadnice Breskve Spring Tajm - (Spring Time) Poreklom je iz Kanade.

Drvo je malo do srednje malo, 2-4m visine. Osnovna boja pokožice je beličasto zelenkasta, a dopunska intenzivno crvena, koja prekriva veći dio površine ploda. Plod je veoma krupan. Meso ploda je bele boje i dobre arome. Srednjeg je kvaliteta i koštica se ne odvaja od mesa lako. Zahteva dosta sunca.

Samooplodna je sorta breskve. Daje srednje obilan rod.
Sazreva i bere se u polovinom juna meseca.

 

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top