Sadnice Dunje - Ako tražite ukrasno, cvetno drvo ili grmlje koje proizvodi mirisno voće i izgleda dobro tokom cele godine, uzmite u obzir sadnice dunje.

Dunja se gaji od davnina. Smatrala se znakom sreće, ljubavi i plodnosti. Tokom godina se koristi u marmeladama, želeima i slatkišima i sada se takođe traži za paste i druge kulinarske namirnice. To je vredan dodatak za voćni vrt, jer se lako održava i ne zahteva neke posebne uslove za gajenje.

Cveta krajem proleća, a plodove daje u jesen. Sadnice počinju da proizvode voće kada drvo dostigne 4-6 godina.

Dunja je veoma mirisno, žuto voće koje se koristi za džemove i žele. Dunje variraju u obliku. Mnoge su oblika jabuke, dok druge podsećaju na krušku. Plod dunja će sazreti do savršenstva kada se uzgaja u sunčanim predelima. Treba ga ostaviti na drvetu što je duže moguće, kako bi se razvila aroma i parfem, to znači do kraja oktobra. Jedini izuzetak je ako zamrzne mraz.

Sadnice dunje su otporne na sušu, ali bi trebalo da ih navodnjavate tokom dugotrajnih suvih letnjih dana. Teško je preplaviti dunje, pa ih navodnjavajte u bilo koje vreme, ako ste u sumnji. U proleće ih đubrite đubrivom sa niskim sadržajem azota. Stablo Dunje je malo stablo sa dobrim prirodnim oblikom koja je lako održavati. Oblikajte mlado drvo tako što ćete ukloniti sve osim pet glavnih grana sa nadstrešnice, tako da nećete morati da vršite bilo kakvo teško orezivanje kad je drvo zrelo. Uklonite mrtve, obolele i oštećene grane dok se pojavljuju.

Čuvanje zahteva malo razmišljanja jer će njihov parfem uticati na bilo koje voće uskladišteno u blizini. Stavite ih negde drugde, gde se ne dodiruju i redovno provjeravajte. Plod će ostati oko 3 meseca.

Sadnice Dunje Vranjska

Dunja Vranjska - Sadnice DunjeSadnice Dunje Vranjska - Vranjska Dunja je stara Srpska sorta dunje.

Plodovi su srednje veliki, oko 600gr. Plodovi imaju kruškasti oblik i odličan ukus.Veliki, slatki, voćni plodovi Vranjske dunje sazrevaju sredinom jeseni.

Same biljke su visoko dekorativne, cvet je vrlo atraktivan i čini idealne oprašivače za kruške. Ima ružičaste cvetove koji se pojavljuju u aprilu i veliko zaobljeno lišće sa gustim granama i, sa jeseni, jakom žutom bojom čine ovo drvo vrlo atraktivno za vrt.

Puna latinska imena ove popularne sorte su Cidonia oblonga Vranja Nenadović!

Samooplodna je sorta sadnice dunje. Sazreva u oktobru mesecu.

Sadnice Dunje Leskovačka

Dunja Leskovačka - Sadnice DunjeSadnice Dunje Leskovačka - Leskovačka Dunja je stara Srpska sorta dunje.

Više raste u obliku grma.

Na proleće je obučena lepim zaobljenim srebrnim listovima i sa mnogo zeleno-roze cvetova. Ima mirisne plodove žute boje koji se mogu sakupljati od oktobra. Plodovi su srednje veličine i okruglog oblika.
Sveže dunje su malo gorke i nejestive, ali kuvane omekšavaju i od njih se prave odlični džemovi i želei i poboljšavaju ukus pita od jabuka i sl.

Počinje da rađa već druge godine od sadnje sadnica dunje leskovačka, a pun prinos daje pete godine.

Jedna je od najrasprostranjenijih sadnica dunje kod nas. Samooplodna je sorta sadnice dunje, ali mnogo bolje rezultate daje ako se za oprašivača uzme Vranjska Dunja.

Sazreva sredinom oktobra meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top