Sadnice Jabuke - Posle uživanja u prekrasnom cvetu sa drveta jabuke možemo se radovati proizvodnji jabuka. Sveže voće, ubrano direktno sa drveta je jednostavno bolje i ukusnije nego jabuke koje se prodaju u supermarketima. Jabukovo drvo se nudi u 3 različite veličine. Patuljaste sorte mogu biti od 1,5 do 2m visine, polu-patuljaste sorte obično su 3 do 5m visine, a standardne sorte između 6 i 9m visine. Varijacije veličine omogućavaju da se jabuka sade u malim prostorima i lakše orezuju.

Postoji mnogo varijeteta jabuka, sve sa ukusom, veličinom, bojom i vremenom variranja berbe. Kada izaberete jabuku, razmotrite ukus. Omiljena jabuka za pravljenje pita je jabuka Zlatni Delišes. Plod jabukovog drveta može se jesti direktno sa drveta ili u roku od jedne nedelje od berbe. Voće koje će se čuvati bi trebalo držati na hladnom, tamnom, vlažnom i mestu zaštićenom od mraza.

Većina jabuka nije samooplodna i, stoga, treba da se oprašuje različitim jabukama kako bi proizvela voće. Prilikom selekcije oprašivanja proverite da stbla cvetaju istovremeno, tako da pčele i insekti mogu širiti polen od drveta do drveta.

Sadnice Jabuke Greni Smit (Granny Smith)

Jabuka Greni Smit - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Greni Smit (Granny Smith) - Poreklom je iz Australije.

Granni Smith proizvodi veliki zeleni plod jabuke sa dobro uravnoteženim ukusom i oštrim, sočnim belim mesom. Na koži se pojavljuje crveno rumenilo kada se gaji u hladnijim područjima. Voće ima odličan kvalitet. Redovno rađa. Pogodna je za gajenje u gotovo svim klimatskim uslovima.

Drvo je samooplodno. Granni Smith je odličan oprašivač za druge sorte jabuke. Ukoliko ipak trebate oprašivača za ovu sortu sadnice jabuke, dobri oprašivači su sorte: Gala, Pink Lejdi, Jonatan, Ajdared, Crveni i Zlatni delišes i Ričared.
Sazreva i bere se u drugoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Zlatni Delišes

Zlatni Delises - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Zlatni Delišes (Golden Delicious) Poreklom je iz SAD, nastala još davne 1914. godine.

Zlatni Delišes proizvodi veoma slatko voće poput meda, posebno kada je skroz sazrelo. Plodovi su srednje krupni, zeleno žute ili skroz žute boje. Meso ploda je sočno i veoma slatko.

Rađa redovno i obilno. Ovo je samooplodna sorta jabuke.
Ukoliko ipak trebate oprašivača za ovu sortu jabuke, dobro se oprašuje sa sortama: Crveni Delišes, Gloster, Jonatan, Ričared, Melrouz, Ajdared i Greni smit.
Sazreva i bere se u drugoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Crveni Delišes

Crveni Delises - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Crveni Delišes (Red Delicious) Poreklom je iz SAD.

Plod je jarko crvene boje, izdužen i srednje krupan do krupan. Meso ploda je bele boje, slatko i veoma aromatično.

Ovo je samooplodna sorta jabuke.
Ukoliko ipak trebate oprašivača za ovu sortu jabuke, dobro se oprašuje sa sortama: Zlatni Delišes, Greni Smit ili Ajdared.
Sazreva i bere se u drugoj polovini septembra meseca.

Sadnice Jabuke Ajdared

Ajdared - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Ajdared (Idared) Poreklom je iz SAD. Nastala je ukrštanjem Jonatana i Vagnera (Jonathan x Wagener).

Karakteriše je neujednačena boja pokožice. Ona se kreće od zelene do crvene. Plod je krupan do vrlo krupan, okruglastog oblika. Ajdared ima belo meso sa čvrstim telom i obično se smatra sočnom jabukom pogodnom za pripremu jabukovih sosova, pita i kolača. Ukus joj je kiselkasto sladak.

Dobro oprašivanje se postiže sa sortama Ričared, Greni smit, Melroza, Čadel i Zlatni Delišes
Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Jonagold

Jonagold - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Jonagold - Poreklom je iz SAD. Razvijena je u Njujorku 1953. godine zkrštanjem Zlatnog Delišesa i Jonatana.

Plodovi su veliki do vrlo veliki. Osnovna boja ploda je zeleno žuta, a sazrevanjem postaje žuto crvena. Medeno sladak ukus Zlatnog Delišesa i kiselkasti ukus Jonatana, ovu jabuku čine izvrsnom slatko kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje. To je sočna i aromatična jabuka i ima ukus sladoleda.

Dobro oprašivanje se postiže sa sortama: Gloster, Ajdared, Melroz i Greni Smit.
Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Red Čif

 Redcif - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Red Čif (Red Chief) Poreklom je iz SAD.

Visoke je rodnosti. Plod jabuke red chief je vrlo iždužen, jednake pokrivenosti atraktivnom crvenom bojom. Meso ploda je zelenkasto belo, hrskavo veoma prijatnog ukusa.

Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Red Top

Redtop - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Red Top - Poreklom je iz SAD.

Plod je izrazito krupan, crvene boje i malo izduženog oblika. Meso ploda je hrskavo, slatko i vrlo sočnog ukusa.

Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Fudži

Fudzi - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Fudži (Fuji) Poreklom je iz Japana. Nastala ukrštanjem američkih sorti Crveni Delišes i stare sorte Virginia Ralls Genet.

Fuji je velika, slatka, oštra, fino teksturirana i jabuka sa složenim ukusom. Ovo snažno stablo proizvodi odlično jestivo voće koje dobro skladišti. Fuji ima krupne jabuke koje su slične Crvenom Delišesu.

Dobri oprašivači su Crveni i Zlatni delišes, Greni smit i Gala.
Sazreva i bere krajem oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Čelendžer

Celendzer - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Čelendžer (Challenger) Poreklom je iz Francuske. Klon je sorte Greni Smit.

Velike je rodnosti. Plod ove jabuke je krupan do vrlo krupan, zelene boje. Sočna je jabuka, oštrog, kiselkastog ukusa, slično Greni Smitu. Ova sorta je dobra za skladištenje.

Nije samooplodna sorta jabuke već su joj potrebni oprašivači. Oprašivači su joj: Ajdared, Breburn, Fudži, Gala, Zlatni Delišes
Sazreva i bere polovinom oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Rajnders

Rainders - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Rajnders (Reinder) Poreklom je iz SAD. Klon je sorte Zlatni Delišes. Njegov je najbolji klon i zato je najzastupljeniji u Evropi.

Plodovi su glatki, lepog, izduženog oblika i znatno manje hrapavi nego kod zlatnog delišesa klon B, te sa puno većom otpornošću. Meso ploda je čvrsto i hrskavo, slatko, s vrlo malim sadržajem kiselina. Ima manji broj smeđih lenticela nego zlatni delišes klon B. Plod nema debelu kožicu.

Dobri oprašivači su Greni Smit, Gala, Hillieri.
Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Gloster

Gloster - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Gloster (Gloster) Poreklom je iz Nemačke, nastala je ukrštanjem Ričareda i Glockenapfela.

Gloster sorta jabuke daje plod koji je srednje veliki do veliki, približno istog oblika kao jabuka Crveni Delišes. Imaju tamno crvenu kožu sa svetlo zelenim. Njihovo zeleno tonirano meso ima finu teksturu i slatkog je ukusa. Najbolje se koristi sveža, za jelo.

Oprašuju ga: Elstar, Akane,Jonatan,Ričared, Spartan, Merloze, Greni smit, Zlatni delišes.
Sazreva i bere polovinom oktobra meseca.

Sadnice Jabuke Red Jonaprince

 Red Jonaprince - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Red Jonaprince - Poreklom je iz SAD. Klon je sorte Jonagold. Ono što je razlikuje od ove sorte je izvanredna obojenost ploda.

Plodovi su potpuno pokriveni crvenom bojom, vrlo su krupni. Meso ploda je izuzetno hrskavo i ukusno. Ova sorta sadnice jabuke daje odličan prinos i odlična je za čuvanje.

Sorta nije samoplodna. Dobri oprašivači su joj: Breburn, Elstar, Gala, Zlatni Delišes, Ajdared.
Sazreva i bere početkom septembra meseca.

Sadnice Jabuke Breburn

Breburn - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Breburn (Braeburn) Poreklom je sa Novog Zelanda.

Jedna je od najboljih komercijalnih selekcija na svetu. Ima ukusno, oštro, sočno meso i odličan ukus slatkih trava sa izrazitom aromom. Čvrsta je na dodir, podloga je žuto zelene boje protkana crveno narandžastim vertikalnim linijama. Breburn jabuke imaju kombinaciju slatkog i kiselog ukusa.

Dobro se čuva i zato je vrlo komercijalna sorta sadnice jabuke.

Samooplodna je sorta jabuke.
Sazreva i bere krajem septembra meseca.

Sadnice Jabuke Gala

Gala - Sadnice JabukeSadnice Jabuke Gala - Poreklom je sa Novog Zelanda. Nastala je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Kidd's Orange Red(Golden Delicious and Kidd's Orange Red)

Plod je srednje krupan do krupan, okruglog oblika. Predivna rana sorta jabuke sa crvenkasto narandžastom kožom. Ova popularna jabuka se naslanja na bogat ukus, praćena oštrim, gustim i aromatičnim mesom koja je fantastična kombinacija slatkog i nakiselog ukusa.

Polu samooplodna je sorta jabuke pa su oprašivači preporučljivi. Dobro je oprašuju: Breburn, Fudži, Crveni Delišes ...
Sazreva i bere početkom avgusta meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top