Sadnice Kajsije - Kajsija (lat. Prunus armeniaca) je koštičavo voće, poznata je i pod nazivom marelica.

Poreklom je iz centralnih delova Azije i polako se širila duž puta svile. Za vreme Rimskog carstva je stigla do Evrope i Rimljani su je prošilili širom svog carstva.

Uglavnom raste kao drvo, nisko drvo, koje retko prelazi 6m visine. Cvetovi su prelepi i vrlo je dekorativna u periodu cvetanja, cvetovi su od bele do roze boje. Cveta srednje rano pa postoji opasnost od izmrzavanja usled prolećnih mrazeva. Zato se savetuje sadnja sorti sa kasnijim periodom cvetanja.

Plod je koštunica, podseća na malu breskvu, prečnika 1,5—2,5 cm, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme se nalazi unutar tvrde koštice.

Plod kajsije se koristi za konzumaciju u svežem staju ili preradu u sokove, džemove, paste i za sušenje, proizvodnju rakija. Ulje iz semena kajsije se koristi kao lek, ali uz određena ograničenja u količini.

Zahteva malo više pažnje nego druge voćne vrste. Odgovara joj umerena klima. ne bi trebalo saditi sadnice kajsije na sveže iskrčenim voćnjacima jer će tada rezultati biti jako loši.

Kada je u pitanju sađenje kajsija prvo je potrebno obaviti pripremu zemljišta, što bi obuhvatalo uobičajne poslove kada je u pitanju zasnivanje novih voćnjaka. Podrivanje zemljišta, nivelisanje (izravnavanje), uzimanje uzoraka zemljišta da se proveri sastav i pH vrednost (poželjna je vrednost od 7pH). Potom se odradi đubrenje zemljišta i duboko oranje.

Pri sadnji sadnice kajsije je veoma bitno da je razmak između biljaka takav da bude mesta za dosta svetlosti, jer je to bitno za kvalitet plodova prilikom zrenja.

Orezivanje se vrši pre pojave cvetova pa druga rezidba u maju mesecu (tada se prekraćuju mladari duži od 30cm) i to početkom meseca. Treća rezidba je krajem jula i početkom avgusta (30 dana posle završetka berbe).

Za proizvodnju rakije od kajsija, najviše se upotrebljavaju sorte kao što su: Kečkemetska ruža, Madjarska najbolja, Krupna rana, Roksana, Novosadska rodna.

Sadnice Kajsije Mađarska Najbolja

Madjarska Najbolja - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Mađarska Najbolja (Hungarian Best) - Poreklom je iz Mađarske.

Dobro i redovno rađa. Prilično je otporna na niske temperature jer cveta kasno. Plod je srednje krupan do krupan, narandžaste boje sa crvenim pegicama. Meso ploda je narandžasto, čvrsto, sočno i slatko nakiselog ukusa. Meso ploda se lako odvaja od koštice.

Jedna je od najboljih sorti kajsije po kvalitetu mesa i rodnosti i zato se ove sadnice kajsije dosta traže.
Sazreva i bere se u prvoj polovini jula meseca.

Sadnice Kajsije Novosadska Rodna

Novosadska Rodna - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Novosadska Rodna je poreklom iz Srbije. Nastala je metodom odabira iz prirodne populacije i to 1987 godine.

Drvo je umereno bujno. Vreme cvetanja je kasnije u odnosu na uobičajeno cvetanje kajsije čime ona postaje otpornija na prolećne mrazeve. Plodovi su krupni, narandžaste boje a deo okrenut suncu je crven. Meso ploda je narandžasto, sočno i slatko nakiselog ukusa.

Manu može predstavljati oblik koštice čiji vrh se lako odlomi kada se otvara.
Sazreva i bere se u prvoj polovini jula meseca.

Sadnice Kajsije Krupna Rana

Krupna Rana - Sadnice Kajsije

Sadnice Kajsije Krupna Rana je stara Mađarska sorta sadnice kajsije koja se najviše gaji u Nemačkoj i Francuskoj.

Plod je veoma krupan, zlatno žute boje išaran crvenim pegicama. Mso ploda je svetlo žute boje, sočno i slatko kiselkastog ukusa.

Veoma je kvalitetna sorta kajsije i ima veliku rodnost zato se dosta gaji.
Sazreva i bere se krajem juna i u prvoj polovini jula meseca.

Sadnice Kajsije Roksana

Roksana - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Roksana vode poreklo iz Avganistana.

Plod je srednje krupan, malo je izduženog oblika, narandžaste boje, ali sa dosta crvenila po plodu. Meso ploda je vrlo ukusno, čvrsto i srednje sočno, slatko nakiselog je ukusa i srednje izražene arome. Meso ploda se dobro odvaja od koštice.

Zato što je meso prilično čvrsto, dobro podnosi transport.
Sazreva i bere se u krajem jula i početkom avgusta meseca.

Sadnice Kajsije Nju Džersi

Nju Dzersi - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Nju Džersi je poreklom iz SAD.

Stablo je srednje bujno i osetljivo na prolećne mrazeve. Plod je krupan, okruglog oblika i narandžasto žute boje pokožice. Meso ploda je zlatno žute boje, srednje je čvrsto, slatko kiselkasto, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice.

Zreli plodovi lako otpadaju sa stabla pa se bere malo pre nego dostigne punu zrelost. Plodovi dostižu visoku cenu na tržištu.
Sazreva i bere se u drugoj polovini juna i početkom jua meseca.

Sadnice Kajsije Kečkemetska Ruža

Keckemetska Ruza - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Kečkemetska Ruža je stara Mađarska sorta kajsije i najviše se kod nas gaji u Vojvodini.

Stablo je bujno i redovno i obilno rađa. Plod je srednje krupan, okrugao, narandžasto žute je boje, a sa sunčane strane ima crvenih tačkica. Meso ploda je žute boje, čvrsto, slatko nakiselog ukusa i prijatne arome i nešto slabije sočno, ali vrlo kvalitetno.

U našim zasadima kajsije je dosta zastupljena jer je pogodna i za hladnije oblasti. Osetljiva je prema suši.
Sazreva i bere se krajem jula meseca.

Sadnice Kajsije Bergeron

Bergeron - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Bergeron potiče iz Francuske, gde je nastala kao spontani sejanac početkom 20. veka.

Stablo cveta srednje kasno i obilno rađa. Zato je relativno otporna na proleće mrazeve. Plodovi su srednje veliki, ovalnog oblika, žute boje sa crvenim tačkicama na strani koja je bila izložena suncu. Meso ploda je srednje čvrsto, narandžaste boje, sočno, slatko nakiselog ukusa i koštica se srednje dobro odvaja od mesa.

Najviše se koristi za preradu.
Sazreva i bere se u drugoj polovini jula meseca i početkom avgusta.

Sadnice Kajsije Novosadska Rana

Novosadska Rana - Sadnice KajsijeSadnice Kajsije Novosadska Rana su domaćeg porekla.

Stablo je srednje razvijeno i obilno rađa. Plod je krupan, narandžaste boje sa dosta crvenila. Meso ploda je sočno, slatko nakiselog ukusa, sočno.

Sazreva i bere se u drugoj polovini jula meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top