Sadnice Lešnika - U zasadima lešnika prinos je svake godine sve veći, cena je uvek dobra, a kupci su zagarantovani. Zato, ukoliko imate malu površinu zemljišta, sigurno je da postoje razlozi da razmislite o gajenju ovog jezgrastog voća.

Jesen je idealno vreme za sadnju lešnika. Sadnja sadnice lešnika započinje u vreme mirovanja vegetacije, tačnije od jeseni pa do ranog proleća.

Sadnja je mnogo uspešnija kada je vreme kišovito, a voćke tada nije potrebno zalivati. Lešniak započinje s vegetacijom vrlo rano. Ako želimo zasaditi lešnike, prvo je potrebno napraviti rupe prečnika oko 50-70 centimetara i dubine 50 centimetara. Razmak između sadnica u redu mora biti oko 4 metra. Lešnik traži plodno tlo i zato je potrebno pre sadnje dobro posuti rupe organskim ili nekim drugim kvalitetnim đubrivom. Pri odabiru sadnica pripazite na izbor kvalitetnih materijala za sadnju koji imaju dobro razvijeni koren jer od sadnog materijala zavisi i vaš budući voćnjak.

Pre sadnje potrebno je makazama odstraniti sve oštećene delove korena, dok sitno korenje ne prekraćujemo. Sadnice lešnika sade se u sveže iskopanu jamu, u dobro pripremljeno zemljište, tako da kalemljeno mesto bude deset centimetara iznad površine tla. Na koren se stavlja sloj rastresite zemlje koji je potrebno dobro ugaziti te dodati oko 20 kilograma stajskog đubriva i pola kilograma NPK 7:20:30 u sloj iznad korena. Sva se đubriva trebaju prekriti zemljom, a voćku treba dobro zaliti, što većinom nije ni potrebno jer je zemlja dovoljno vlažna, a u jesen su idealni uslovi za sadnju.

Sadnice Lešnika Tonda Đentile

Tonda Djentile - Sadnice LešnikaSadnice Lešnika Tonda Đentile potiču iz Italije.

Plod je srednje veličine, loptastog oblika.
U grozdu se nalaze najčešće 3 do 5 plodova. Ljuska je tanka. Veoma je rodna sorta.
Ima mali omotač iz koga lešnik lako ispada.

Dobar je oprašivač za većinu sorti. Dobro ga oprašuju Cosford, Nocchione, Daviana.
Sazreva i bere se krajem avgusta meseca.

Sadnice Lešnika Istarski Dugi

Istarski Dugi - Sadnice LešnikaSadnice Lešnika Istarski Dugi potiču iz Hrvatske, tačnije iz Istre po čemu ima i ime.

Plod je krupan, izduženog oblika. U grupi (grozdu) se nalaze prosečno 3 do 5 plodova. Jezgro je žućkastobelo i ukusno.Redovno i dobro rađa.

Sadnice lešnika Istarski dugi su najviše zastupljena sorta lešnika u našim zasadima.Dobro ga oprašuju Halski Džin, Rimski i Ludolf.
Sazreva i bere se početkom septembra meseca.

Sadnice Lešnika Rimski

Rimski - Sadnice LešnikaSadnice Lešnika Rimski potiču iz Italije.

Plod je krupan, loptasto spljoštenoga izgleda.
Broj plodova u cvati je 4.Pojedinih godina prerodi, da bi naredne godine podbacio u rodu (alternativno ili naizmenično rađanje)

Dobro ga oprašuju Istarski Dugi, Ludolf i Halski Džin. Dobar je orašivač za većinu sorti.
Sazreva i bere se krajem avgusta meseca.

Sadnice Lešnika Ludolf

Ludolf - Sadnice LešnikaSadnice Lešnika Ludolf potiču iz Nemačke.

Plod je krupan (oko 3g), okruglasto oblika. Jezgra je krupno i vrlo ukusno, jake arome. Osrednje je rodnosti. Najčešće se koristi za stonu upotrebu, ima vrlo jaku aromu.

Ludolf je delimično samooplodna sorta lešnika, bolje rađa u mešovitim zasadima.
Sazreva i bere se sredinom avgusta meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top