Sadnice Šljive - naučno ime šljive je Prunus domestica. Gaji se širom sveta i jedno je od najrasprostranjenijeg voća na planeti. Predstavlja listopadno drvo koje dostiže visinu od 6 do 12m i širinu krošnje od 3 do 4m prečnika.

Drvo šljive u cvetu će Vam oduzeti dah. Jedno je od najlepših stabala na planeti u doba cvetanja. Plod je jestivo voće koje se jede sirovo ili obrađeno na hiljade načina u sokovima, džemovima, rakiji od šljive i sl. Sa toliko pozitivnih osobina nije ni čudo što je ovo drvo visoko cenjeno od strane profesionalnih zemljoradnika i proizvođača amatera.

Drvo šljive se može gajiti kao dekorativno ili zbog ploda, ali svakoj sorti je zajedničko:

Listovi: Listovi šljive su poduženi sa oštrim vrhom, mada neki tipovi drveta imaju ovalne listove sa nazubljenim ivicama. Svaki list je veličine od 5 do 10 cm. Boja lišća se razlikuje kod različitih sorti sadnice šljive, većinom je zelene ili ljubičaste boje tokom proleća i žute, crvene, narančaste ili ljubičaste u jesen.

Voće: Drvo proizvodi voćku nazvanu šljiva. Šljiva ima glatku, ljubičasto-crvenu kožu sa tankim, belim premazom nalik prahu. Meso voća kreće se od crvene do žute boje. Šljive se mogu jediti sirove, kuvane, konzervirane ili na drugi način obrađene.

Plodovi su bogati raznim hranljivim materijama (voćnim šećerom, kiselinama, mineralnim solima,vitaminima, aromatičnim materijama i drugim sastojcima, što je sa stanovišta ishrane ljudi vrlo značajno).

Kora: Kora mladog drveta šljive je tamna i glatka. Kako drvo stari, kora postaje blago hrapava.

Cvet: Drvo šljive nosi sitne bele cvetove do jarko ružičastih. Drvo šljive u cvetu će Vam oduzeti dah.Jedno je od najlepših stabala na planeti u doba cvetanja.

Šljiva nije probirljiva u pogledu zemljišta i položaja. Gajenje je lako i jednostavno pa se može zaposliti nejaka radna snaga. Značajna je za privredno nerazvijene krajeve za zapošljavanje stanovišta.

Većina šljivaka ne preživi izvan svoje 30-te sezone rasta.

Mnoga su mišljenja da je šljiva glavna voćna vrsta u Srbiji. U Srbiji je nacionalno piće slivovitz ili šljivovica. Zemlja proizvede više od 420.000 tona svežih šljiva svake godine i distribuira popularno alkoholno piće širom sveta.

Sadnice Šljive Čačanska Rodna

Čačanska Rodna - Sadnice Šljive

Sadnice Šljive Čačanska Rodna poreklom su iz naše zemlje i spadaju u novije sorte nastale u Institutu u Čačku.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, duguljast. Pokožica je tamno plava sa obilnim pepeljkom. Meso ploda je žućkaste boje, čvrsto, sočno i slatko nakiselo, dobre arome. Dobro se odvaja od koštice pa je pogodna za industrijsku preradu i sušenje.

Izrazito je samooplodna sorta sadnice šljive.
Sazreva i bere se krajem avgusta meseca.

... Više

Sadnice Šljive Čačanska Rana

Čačanska Rana - Sadnice ŠljiveSadnice Šljive Čačanska Rana poreklom su iz naše zemlje i spadaju u novije sorte nastale u Institutu u Čačku.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je krupan, jajastog oblika, a boja ljubičastoplava. Meso je žute boje, slatkokiselog ukusa i ima krupnu košticu.

Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Stenlej.
Sazreva i bere se polovinom jula meseca.

... Više

Sadnice Šljive Čačanska Lepotica

Čačanska Lepotica - Sadnice Šljive

Sadnice Šljive Čačanska Lepotica poreklom su iz naše zemlje i spadaju u novije sorte nastale u Institutu u Čačku.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, ovalnog oblika. Pokožica je tamnoplave boje prekrivena obilnim pepeljkom. Meso je čvrsto, sočno i ugodnog, slatko nakiselog ukusa. Prvenstveno je namenjena za jelo u svežem stanju, ali se može koristiti i za neke vidove prerade posebno u domaćinstvu.

Delimično je samooplodna do samooplodna.
Sazreva i bere se početkom avgusta meseca.

Sadnice Šljive Čačanska Najbolja

Čačanska Najbolja - Sadnice Šljive

Sadnice Šljive Čačanska Najbolja poreklom su iz naše zemlje i spadaju u novije sorte nastale u Institutu u Čačku.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan do krupan, loptastog oblika. Meso ploda je žute boje i slatkokiselog ukusa, drži se koštice.

Dobri oprašivači su joj Čačanska lepotica i Čačanska rodna.
Sazreva i bere se polovinom avgusta meseca.

Sadnice Šljive Stenlej

Stenlej - Sadnice ŠljiveSadnice Šljive Stenlej poreklom su iz SAD

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan do krupan, elipsastog oblika. Pokožica je tamno plave boje, prekrivena je obilno pepeljkom. Meso ploda je zeleno žuto, slatko i sočno, prosečno dobrog kvaliteta.

Samooplodna je sorta šljive.
Sazreva i bere se krajem avgusta meseca.

Sadnice Šljive Rut Gešteter

Rut Gešteter - Sadnice ŠljiveSadnice Šljive Rut Gešteter (Ruth Gerstetter) poreklom su iz Nemačke.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je sitan do srednje krupan, okrugao, boja kožice je crveno purpurne sa plavičastom nijansom na sunčanoj strani. Meso zelenkasto žuto, kiselkasto slatkog ukusa, blago aromatično i veoma ukusno. Odvaja se od koštice lako.

Oprašuju je Požegača, Kalifornijska plava, Stenlej.
Sazreva i bere se početkom jula meseca.

Sadnice Šljive Grose Di Felicija

Grose Di Felicija - Sadnice ŠljiveSadnice Šljive Grose Di Felicija (Grossa Di Felisio) poreklom su iz Evrope.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Plod je vrlo krupan, tamno ljubičaste boje i elipsastog oblika. Meso ploda je žuto, čvrsto i vrlo dobrog ukusa.

Sazreva i bere se polovimo do kraja septembra meseca.

Sadnice Šljive Angelina

Angelina - Sadnice ŠljiveSadnice Šljive Angelina poreklom su iz Francuske.

Drvo ove šljive je dobre i redovne rodnosti. Odlična mala i srednja ovalna šljiva sa tamnom ljubičastom kožom. Meso ploda je žuto, čvrsto i sočno, vrlo slatko. Koristo se za konzumiranje u svežem stanju, ali i za proizvodnju likera i drugih pića zbog visokog sadržaja šećera.

Delimično je samooplodna sorta šljive.
Sazreva i bere se sredinom septembra meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top