Sadnice Višnje - Ljupka tamnocrvena voćka - višnja (lat. Prunus cerasus) potiče iz Severne Indije i Irana, a popularna je od davnih vremena i njena popiularnost se vremenom nije umanjivala. Obožavali su je Persijanci i Rimljani, koji su sa njom upoznali Britance, da bi je oni proširili dalje po čitavom svetu.

Prema budističkoj legendi drvo višnje ponudilo je svoje plodove Mayi, Budinoj majci, da bude zdrava i sita tokom trudnoće. Legenda ima temelja, jer višnja njeguje čitav organizam i daje osećaj sitosti.

Višnja je listopadno drvo koje je nalik trešnji, ali se od nje razlikuje po visini stabla. Stablo višnje je obično nisko. Veoma pogodno za berbu i održavanje. Nije veliki probirač zemljišta.

U fazi cvetanja, sadnice višnje su osetljive na mraz. Najosetljivije su 3 do 4 nedelje pre cvetanja i u fazi samog cvetanja. Za razliku od drugog voća, jako je otporna na visoke temperature, temperature od +30 joj uopšte ne smetaju.

Plod višnje je crvene boje, okruglog ili srcolikog oblika, kiselog ukusa sa primesama slatkoće. Sadnice višnje daju plod treće godine nakon sadnje.

Ovo voće se koristi za konzumaciju u svežem stanju, ali najvećim delom se prerađuje u sokove, sosove, alkoholna pica i sl.

Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.

Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bolova kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od bola kao aspirin ili ibuprofen.

Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji regulira san.

Lekovita svojstva višnje možete poročitati ovde.

Sadnice Višnje Šumadinka

Šumadinka - Sadnice VišnjeSadnice Višnje Šumadinka su poreklom iz naše zemlje. Nastala je na Institutu za voćarstvo u Čačku.

Stablo je nisko, vrlo pogodno za berbu. Plod je veoma krupan, možda i najkrupniji među višnjama. Pokožica je crvena do tamno crvena. Meso ploda je crveno, polučvrsto, sočno i ukusno, izrazito kiselog ukusa. Ima malu košticu.

Vrlo je kvalitetena višnja i odlična za preradu.
Samooplodna je sorta višnje.
Sazreva i bere se sredinom avgusta meseca.

Sadnice Višnje Oblačinska

Oblacinska - Sadnice Višnje

Sadnice Višnje Oblačinska

Stablo je niskog rasta. Plod je sitan, izrazito crvene boje. Meso ploda je sočno, slatko kiselo i odlične arome.

Najrasprostranjenija je sorta sadnice višnje u našoj zemlji. Najviše se koristi za industrijsku preradu jer joj je sok dobro obojen.
Samooplodna je sorta višnje.
Sazreva i bere se krajem juna meseca.

Sadnice Višnje Erdi Botermo

Erdi Botermo - Sadnice VišnjeSadnice Višnje Erdi Botermo su poreklom iz Mađarske.

Rano prorodi, a rađa redovno i obilno. Plod je krupan, u okruglog oblika, tamno crvene boje. Meso ploda je slatko kiselog ukusa, srednje čvrsto i sočno. Pogodna je za mehanizovanu berbu.

Jedna je od najboljih sorti sadnice višnje.
Samooplodna je sorta višnje.
Sazreva i bere se početkom jula meseca.

Sadnice Višnje Keleris 14

Keleris 14 - Sadnice VišnjeSadnice Višnje Keleris 14 su poreklom iz Danske.

Stablo je srednje bujnosti, ali obilno i redovno rađa. Plod je krupan, tamno crevene pokižice. Meso ploda je kiselkasto, prijatne arome, mekano i sočno.

Samooplodna je sorta višnje.
Sazreva i bere se početkom juna meseca.

Sadnice Višnje Keleris 16

Keleris 16 - Sadnice VišnjeSadnice Višnje Keleris 16 su poreklom iz Danske.

Stablo je srednje visoko, obilno i redovno rađa, prorodi rano. Plod je krupan, tamno crvene boje. Meso ploda je lepog ukusa i lako se odvaja od koštice.

Samooplodna je sorta višnje.
Sazreva i bere se početkom jula meseca.

ZA KVALITET I TAČNOST SORTI BIRAJTE
RASADNIK KALEM VOĆE STEFANOVIĆ!
Voćne sadnice ili Lozni Kalemovi

Scroll to top