TREŠNJA

Trešnja (lat. cerasia) listopadna je drvenasta biljka iz podfamilije prunoideae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Najčešće je visoka oko 20 m. Trešnja je pripitomljena i ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji. Kultivisana je od divlje trešnje, poznatije i kao crna trešnja. Postoji preko 900 različitih sorti trešnje.

Plodovi se mogu jesti u svežem stanju ili se obraditi u džemove, kompote, kolače i sl. Ipak, najzdravije je jesti svežu jer obradom gubi na aromi i slatkoći. Trešnju treba jesti što više jer je jako lekovita. Po šoljici serviranja trešnje sadrže zanemarljivih 85 kalorija i vrlo malo masti, ali su zato bogate belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima A, C, a u nešto manjim količinama ima vitamina B1, B2, B3 i B6. Sadrže dosta folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. 

U nđem Rasadniku možete naći veliki broj sorti sadnica trešnje poput:

Burlat, Sanberst, Herc, Regina, Lapins, Kordia, Karmen, Džordžija, Sweetheart, Sumit, Ferovija i mnoge druge.

Predstavljamo Vam kratak vodič osnovnih karakteristika ovih sorti trešnje:

SortaPorekloZrenjeBojaVeličinaUkus
Burlat
Francuskasredinom majatamnocrvene boje,Plod je srednje krupan,dobre i redovne rodnosti, srednje čvrstog mesa.
Sanberst
Kanadasredinom junasjajne crvenkaste boje.Plod je vrlo krupan, srcolikog oblikaMeso ploda je mekano.
Herc
Nemačkasredinom junatamno crvene bojePlod je krupan, srcolikog oblika,.Meso ploda čvrsto, slatko nakiselo, odličnog ukusa pa je i za jelo odlična
Regina

Nemačkakrajem junatamne crvene bojePlod je krupan, veoma čvrstog mesa, je.Meso ploda  veoma čvrsto, dobrog i sočnog ukusa.
Lapins
Kanadakrajem junatamno crvene bojePlod jekrupan, okruglog oblika.Meso ploda je vrlo čvrsto, slatkog ukusa i izuzetnog kvaliteta.
Kordia
Češkesredinom junaizrazito tamne crvene bojePlod je vrlo krupan, srcolikog oblika.Meso ploda je čvrsto, sočno, slatko kiselog ukusa, prijatne arome i visokokvalitetno.
Karmen
vocna sadnica karmen
Mađarskapočetkom junacrvene boje i pokožice i mesa.Plod je srednje krupan do krupan, okruglog oblikaMeso je srednje čvrsto, dobrog kvaliteta.Dobrog je ukusa.
Džordžija
vocna sadnica
Italijasredinom junaintenzivno crvene bojePlod je srednje krupan, okruglog do srcolikog oblikaMeso ploda je nešto osetljivije na pucanje posle kiše, svetlije je boje, a uz košticu tamnije.
Sweetheart
vocna sadnica
Engleskasredinom junatamno crvene bojePlod je srednje krupan, , srcolikog oblika.Meso je svetlije crveno, vrlo čvrsto, dobrog kvaliteta.
Sumit
vocna sadnica
Kanadasredinom junacrvene bojePlod je krupan, srcolikog oblika,Meso ploda je dobrog kvaliteta, srednje čvrsto, sočno i slatko.
Ferovija
vocna sadnica
Italijasredinom julatamno crvene boje.Plod je krupan, srcolikog oblikaMeso ploda je čvrsto i visokokvalitetno.

Ukoliko imate nekih nedoumica oko izbora odgovarajuće sorte sadnica trešnje, stojimo Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Više o trešnji

Trešnja je drvo sa snažnim korenom koji ide dosta u dubinu. Nije veliki probirač zemljišta. Zahteva dosta sunčeve svetlosti kako bi plodovi bili slatki.

Od klimatskih uslova za gajenje trešnje posebno značenje ima temperatura, i to u prvom redu apsolutne minimalne temperature tokom zimskog mirovanja, na početku i na kraju vegetacije.Raspored padavina tokom vegetacije je vrlo bitan u fazi rasta ploda, a posebno u fazi bubrenja ćelija i dozrevanja. Dosta je otporna na niske temperature, tokom zime izdrži, kraće vreme, i do -28 0 C. Trešnja zahteva đubrenje sa većim sadržajem organske materije i koja su biološki aktivna.

Prilikom odabira parcele za podizanje zasada treba imati u vidu mogućnost pojave kasno prolećnih mrazeva. Veće količine padavina u fazi dozrevanja kod plodova prouzrokuju pucanje plodova i izraženiji napad bolesti i štetočina, naročito trešnjine muve.