VINSKE SORTE

Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa (kvalitet grožđa je uslovljena sortom, loznom podlogom, klimom, zemljištem, fitosanitarnim stanjem, prinosom, vremenom i načinom berbe) kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Kod vinskih sorti osnovni parametri kvaliteta su: sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, zatim sadržaj aromatičnih materije, dok je sadržaj ostalih materije bitan, ali ne i odlučujući.

Pogodnim grožđem za proizvodnju vina podrazumeva se zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili smrznut plod vinove loze priznatih sorti vinove loze, vrste Vitis vinifera L. ili njenih hibrida s drugim vrstama roda Vitis namijenjenih proizvodnji vina ili drugih proizvoda od grožđa i vina.

U svetu postoji oko 8.000 sorti grožđa (botanički identifikovanih), od toga nešto više od 1.000 je namenjeno proizvodnji vina. Neke od ovih sorti su poznate kao autohtone i uglavnom su u gajenju i u preradi u vino u zemljama iz kojih potiču.

U našoj ponudi možete naći sledeće vinske sorte vinove loze:

Prokupac, Slankamenka, Sovinjon Kaberbe, Sovinjon Blan, Frankovka, Merlot, Vranac, Crna Tamnjanika, bela Tamnjanika, Šardone, Game Bojadiser i mnoge druge.

U tabeli smo dali kratak pregled osnovnih karakteristika navedenih vinskih sorti loze:

SortaPorekloVreme zrenjaKaraktristikeUpotreba
Prokupac
Domaća sorta.Sazreva i bere se početkom oktobra meseca.Grozd je srednje krupan do krupan, srednje zbijen i valjkast.
Izuzetno rodan, bujnih lastara.
Prokupac ima od 18 do 22% šećera u širi.
Od njega se dobija ružičasto i crno vino. Izuzetan je za proizvodnju lozove rakije.
Slankamenka
Domaća sorta.Sazreva i bere se krajem septembra meseca.Bobice srednje krupne, tamnije crvene boje. Koristi se i za jelo. Grozdovi oko 200 g.Najčešće se koristi za kupažu i u svežem stanju.
Ima visoku rodnost.
Sovinjon Kaberne
FrancuskaSazreva i bere se krajem septembra meseca.  Grozd je srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen, bobica srednja, okrugla. Pokožica modro ljubičaste boje, čvrsta. Meso malo čvršće sa slabim izraženim ukusom na zeleno.  Prikladan je za područja umerene klime. Rodnost je srednja i redovna. Sovinjon ima divan i jako izraženi sortni miris koji može podsećati i na crnu ribizlu.
Sovinjon Blan
FrancuskaSazreva i bere se krajem septembra mesecaGrozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta, meso dosta čvrsto, slatko, aromatično.
Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu.Rodnost nije velika, ali je redovna.
Frankovka
NemačkaSazreva i bere se krajem septembra mesecaGrozd je srednje do vrlo veliki, piramidalan, vrh grozda zaokrenut u stranu. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica je dosta debela i čvrsta, tamnomodre boje. Meso je sočno, sok je neutralnog ukusa, s manjim sadržajem šećera, izražene kiseline.Prikladna je za uzgajanje u različitim uslovima tla.
Rodnost je velika i redovna.
Vino je izvrsnog kvaliteta.
Merlot

FrancuskaSazreva i bere se krajem septembra mesecaGrozd je srednje krupan, valjkast, bobice su srednje krupne, okrugle, plave boje, s jakim maškom.
Grozd sadrži do 24% šećera a vina su lepo obojena, harmonična, veoma osvežavajuća i imaju ukus i miris na bobičasto voće, trešnje, šljive.
Vino merlota je tamnocrveno. Merlot je pogodan za odležavanje i kupažiranje.

Vranac
Domaća sorta.Sazreva i bere se krajem septembra meseca.  Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino sa posebnim svojstvima. Mlada vina imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Starenjem, boja mu se razvija u intenzivnu tamnu , a na mirisu se javljaju arome koje podsećaju na cimet, čokoladu i sladić.Veoma je prinosna sorta.
Crna Tamjanika
Domaća sorta.Sazreva i bere se krajem septembra i početkom oktobra meseca.  Ima poseban ukus i miris (oseća se na nekoliko metara kada je zrelo), odakle i naziv. Potpun ukus i miris se mogu osetiti tek kad plod u potpunosti uzri i kad dostigne punu slast, a to je negde sredinom oktobra.
Plod je tamno ljubičaste boje, zrna su skoro pravilne lopte, veličine 10-15mm.
Od ovog grožđa se pravi istoimeno vino. Od ploda tamjanike uglavnom se na tržištu mogu naći bela vina, ali malo je poznato da postoji i crna tamjanika.
Bela Tamjanika
Domaća sorta.Sazreva i bere se krajem septembra i početkom oktobra meseca.Ima sitne okrugle bobice, s pokožicom žutobele boje.
Grozd srednje veličine. Šira sadrži od 22-25% šećera. U fazi suvarka količina šećera se kreće i do 35%.
Od grožđa se pravi desertno, veoma jako, muskatno vino. Njen poseban miris se oseća nekoliko metara kada je zrela.
Šardone
FrancuskaSazreva i bere se krajem septembra meseca.  Grozd je srednji, širokokoničan, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, žutozlatne boje. Kožica srednje čvrsta, meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte.
Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima, ali mu ne odgovara prevelika vlažnost.
Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima.
Boja vina varira između bledo žute do svetlo limun žute i žute boje, izražena voćna aroma.
Game Bojadiser  
FrancuskaSazreva i bere se početkom oktobra meseca.  Grozd je srednje krupan, valjkast, sabijen. Težina grozda je od 90-120 grama. Bobice su srednje krupne, jajolike, tamnoplave. Sadrži 18-22% šećera. Sok je tamno crven.  Vino Game-a je intenzivno crvene boje, bez posebnog mirisa i ukusa i vrlo pogodno za popravak boje drugih crnih vina.

Ukoliko imate nedoumica oko izbora prave sorte za Vaš vinograd, rado ćemo Vam pomoći!